Geplaatst op: 26 februari 2015
De tuinbouwsector ligt onder vuur. Nog steeds zijn er veel telers die hun oogstregistratie en werknemers- dossiers niet volgens de wetgeving op orde hebben. Vooral buitenlandse, goedkope arbeidskrachten zijn hiervan de dupe. Ze maken lange dagen, krijgen minder dan het wettelijk minimumloon uitbetaald en ze moeten fors in de buidel tasten voor vaak erbarmelijke huisvesting. De ‘middeleeuwse’ mistoestanden zijn Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) een doorn in het oog. Geen wonder dat de inspectie SWW de tuinbouwsector nauwlettend in de gaten houdt. Telers worden verplicht om een sluitende arbeidsregistratie te overleggen.
Al in 2013 sprak minister Asscher zich kritisch uit. Hij vindt het naar eigen zeggen ‘onaanvaardbaar dat sjoemelaars en sjacheraars het blazoen van de tuinbouwsector bezoedelen door te frauderen, werknemers uit te buiten en lak te hebben aan arbeidswetten en cao’s’. Gelukkig is het niet alleen kommer en kwel. Er zijn ook positieve uitzonderingen. Dat bleek tijdens een werkbezoek op 8 februari 2015 aan een champignonkwekerij in Heeswijk-Dinther. Poolse werknemers worden hier prima behandeld. Ook de telers die gebruikmaken van het arbeidsregistratiesysteem van Soft-Solutions hebben de mogelijkheid om volgens het boekje te werken.
Maurice Vullers van Soft-Solutions signaleert 2 trends in de tuinbouw. Hij merkt op de eerste plaats dat veel telers worstelen met een sluitende oogstregistratie. ‘Verloning per kilo of per stuk is niet meer van deze tijd’, stelt hij nadrukkelijk, al begrijpt hij de complexe situatie. ‘Het maakt niet uit of een tuinbouwbedrijf asperges of aardbeien teelt: iedereen moet zich netjes aan de geldende wet- en regelgeving houden en arbeidskrachten het wettelijke minimumloon uitbetalen.’ De vraag rijst natuurlijk: hoe combineer je als teler de registratie van zowel de oogst als de gemaakte uren in één systeem? De ervaring van Maurice is dat veel gebruikte systemen niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd.
Soft-Solutions houdt zich al sinds 2000 bezig met de ontwikkeling van een geautomatiseerd oogstregistratiesysteem. Maurice heeft de toepassingen stap voor stap zien veranderen. ‘In onze begintijd registreerden telers de geoogste kilo’s met behulp van een weegschaal die aangesloten was op een pc’, haalt hij herinneringen op. ‘Daarna gebruikten ze mobiele scanners en weegschalen. En vandaag de dag is het mogelijk om met één systeem een sluitende arbeidsregistratie bij te houden en een werknemersdossier aan te leggen met bijvoorbeeld contracten, voorschotten en huisvesting.’
De toevoeging van een werknemersdossier is de tweede trend die Maurice signaleert. ‘Met zo’n systeem sla je 3 vliegen in één klap’, stelt hij tot slot. ‘Als teler heb je altijd zicht op de geoogste kilo’s, de gemaakte uren en de dossiers van je werknemers. Ik ben ervan overtuigd dat tuinbouwers met zo’n oogstregistratiesysteem 2.0 veel lof zouden oogsten bij de overheid.’